הדרכת הורים - תקשורת בתוך המשפחה – הבסיס לכל השאר
הורים רבים פונים למומחי הורות ומשפחה ותוהים באוזניהם מדוע התקשורת בינם לבין ילדיהם לקויה כל כך. התשובה לכך די ברורה – בעולם שבו בני זוג מפסיקים לדבר זה עם זו בגלל מחלוקת או ריב; שאנשים מבוגרים לא מספרים לחבריהם מה מפריע להם בהתנהגותם; כשעובדים בחברה מעדיפים מאחורי גבו של עובד אחר במקום לדבר איתו ישירות, לא פלא שגם בין הורים לילדים, התקשורת רחוקה משלמות.
כשמדובר בתקשורת בתוך המשפחה, המצב מסובך פי כמה משאר הדוגמאות שהוזכרו. שכן בתקשורת שכזאת, טיב היחסים אינו חד משמעי. כשמצד אחד, ההורים כמקור סמכות, “אוכף משמעת". מצד שני, ההורים כחברים, כשותפים למשחק. מין יצור כלאיים לא תמיד ברור, שמקשה מאוד על זרימת תקשורת נכונה ויוצרת התנהגויות שליליות כמו זלזול וחוסר כבוד, קנאה בין אחים, התעלמות ועוד.
על סמכות וגיל ההתבגרות
בסדנאות הנחיית הורים המתקיימות ברחבי הארץ ניתן דגש מיוחד על נושא התקשורת במשפחה בפרט, ועל סמכות הורית בכלל.
אין זו סיטואציה ראשונה בחייו של אדם שהוא ניצב על התפר שבין סמכותי לחברי. בתור מנהל שמנסה להתחבב על עובדיו; מפקד שמודע לחשיבות הרעות עם חייליו וכו'. אבל בניגוד למרבית העובדים והחיילים שיודעים לחזור ל"מצב כפיפות ומשמעת", לילדים המעברים הללו סבוכים בהרבה. לכן חשוב לשמור על הסמכות שלכם. הורה הוא הורה ולא יכול להיות החבר.
בתקשורת בתוך המשפחה, תקופת גיל ההתבגרות של הילדים היא, כנראה, הקשה מכל. מצבי רוח משתנים, הורמונים משתוללים, רצון עז לבחון גבולות, לא סרים למשמעת וסמכות, שלל לחצים חברתיים והרשימה עוד ארוכה. כלים אחדים יסייעו לכם בהתמודדות: ראשית, הירגעו. נשמו עמוק. אל תפעלו מתוך כעס. זכרו שזהו שלב חולף, שכנראה גם אתם חוויתם לפני שנים. לא להתרגש יתר על המידה; שנית – תקשורת. דברו, שאלו, התעניינו, בררו, בדקו, הקשיבו. לדבר, לשמוע. תמיד בזמן רגוע: שלישית – להימנע מיצירת אווירת פחד באמצעות איומים וענישה. פחד מרתיע את הצעירים לרגע, היגיון מכוון אותם לדרך הישר למשך זמן; רביעית – שחררו מעט את החבל, תנו להם לטעות, לפרוח, להפנים כך ילמדו להתנהל בחיים. מצד שני, לא יותר מדי. שמרו על מרחק סביר שיאפשר לכם לבחון מרחוק ולכוון אותם.
זכרו – הורות היא עניין מורכב במיוחד, אך תקשורת טובה הופכת אותה לפשוטה הרבה יותר. גם לכם מותר לטעות, זה ממש לא סוף העולם (ובכל קורס הדרכת הורים יסבירו לכם את זה). אז השתדלו ליהנות מהחוויה לפני שהיא עוברת, התרכזו בטוב שבדבר ולא בצדדים השליליים, ובסוף, הכל יהיה בסדר. בהצלחה!
רוצים לשפר את התקשורת במשפחה? פנו להדרכת הורים .
עמליה שיף - גשר לקשר משפחתי מוסמכת מכון אדלר מומחית להדרכת משפחה והנחיית קבוצות.